
Ízletes tavaszi gyümölcsös sütik
Javában zajlik a tavasz, eljött a gyümölcsös desszertek szezonja. Az eper, a málna, a sárgabarack és a ribizli is jól illik a sütikhez, ha még nem tudsz frisset beszerezni, mélyhűtött változattal is ínycsiklandozóan finom édes falatokat készíthetsz. Összeállításunkban több gyümölcsös receptet hoztunk neked, válaszd ki a kedvencedet.
Sárgabarackos-fehér csokis sajttorta

Hozzávalók:
- 550 g natúr sajtkrém
- 160 g cukor
- 3 db tojás
- 50 g fehér csoki
- 1 db citrom
- 2 ek liszt
- 10 - 20 g vaj
- 200 g sárgabarack
- Néhány szem aprószemű gyümölcs
Elkészítés:
Ez nem egy sütés nélküli sajttorta, mégis pofonegyszerűen elkészíthető. A sajtkrémet a cukorral egy habverő segítségével enyhén kihabosítjuk, majd a tojásokat egyesével belekeverjük a krémbe – a következőt csak akkor hozzáadva, ha az előzőt teljesen összedolgoztuk a krémmel. A fehér csokit belereszeljük egy kis lyukú reszelőn, majd ugyanígy teszünk a citrom héjával. A lisztet alaposan elkeverjük a krémben, majd a tetszőleges méretre vágott sárgabarackot is beleforgatjuk. A tortaformát alaposan kivajazzuk, majd beleöntjük a masszánkat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük, majd teljesen hagyjuk kihűlni, és egy-két órára hűtőbe tesszük, csak ezután távolíthatjuk el a formából. Az elkészült tortát ízlés szerint néhány szem apró szemű gyümölccsel – ribizlivel, áfonyával – díszíthetjük.
(Forrás: streetkitchen.hu)
Epres szelet sütés nélkül, túrós és tejszínhabos réteggel

Hozzávalók:
Alaphoz:
360 g kakaós háztartási keksz
125 g vaj
Az első réteghez:
- 500 g túró (magasabb zsírtartalommal)
- 100 g kristálycukor
- 6 db zselatinlap
- 1 db citrom
- csipet só
A második réteghez:
- 250 ml30%-os habtejszín
- 500 g eper
- 180 g tejföl
- 50 g kristálycukor
- 6 db zselatinlap
- fél kávéskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Elkészítjük a kekszes alapot: a kekszet por állagúra törjük vagy turmixoljuk, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, elkeverjük. A kekszes alapot sütőpapírral kibélelt kör alakú tortaforma aljára kanalazzuk, ujjunkkal lenyomkodjuk. A tortaformát a kekszes alappal hűtőszekrénybe tesszük.
Elkészítjük az első réteget: a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk kb. 10 percig. Ezután addig melegítjük, amíg fel nem oldódik (mindig a csomagoláson szereplő útmutató szerint járjunk el!). A túrót cukorral és egy csipet sóval ízesítjük. A túróhoz egy citrom levét és reszelt héját is keverhetjük, ettől frissítőbb lesz. Utolsó lépésben belekeverjük az előkészített zselatint. Miután eldolgoztuk, ráöntjük a kekszes alapra, elegyengetjük és visszatesszük a hűtőszekrénybe. Addig marad a hűtőszekrényben, amíg az első réteg meg nem köt. A habtejszínt habbá verjük, elkeverjük a tejföllel, cukorral, vaníliakivonattal és az előkészített zselatinnal. Utolsó lépésben hozzáadjuk a felszeletelt epret. Az így elkészített masszát rákanalazzuk a desszertünkre, tetejét elsimítjuk, a hűtőszekrénybe visszatesszük. Amikor a második réteg is megkötött, kivesszük a formából, felszeleteljük és tálaljuk. (Forrás: topreceptek.hu)
Ribizlis-mascarponés pite

Hozzávalók:
- 5 szem kardamom
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg cukor
- fél csomag vaníliás cukor
- fél citrom
- fél tasak sütőpor
- 3 tojás
- 18 dkg liszt
- vaj
- porcukor
- 25 dkg ribizli
- 4 evőkanál étkezési keményítő
- 2 dkg vaj
- 7.5 dkg cukor
- 3 dkg szeletelt mandula
- 1 tojás
- 12.5 dkg Mascarpone
Elkészítés:
A ribizlit leszemezzük, megmossuk és konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. A kardamom termésekből kiszedjük a magokat és mozsárban finomra törjük. A tejszínt keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd robotgép habverőjével félkeményre felverjük. Egymás után beledolgozzuk a három tojást, majd beleszitáljuk a sütőporral és kardamommal elvegyített lisztet. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leszárított ribizli 4/5-ét összeforgatjuk 2 evőkanál keményítővel. Egy 26 cm-es piteformát kivajazunk, és vékonyan meghintjük liszttel. Beletöltjük a tésztát, és elosztjuk rajta a keményítős ribizlit. Az előmelegített sütőbe toljuk, és alulról a 2. sínen elősütjük 35 percig. Közben a töltelékhez a 2 dkg vajat megolvasztjuk, majd hozzáadunk 2,5 dkg cukrot és beleforgatjuk a mandulát. A szétválasztott nagy tojássárgáját krémesre keverjük a maradék cukorral és keményítővel, valamint a mascarponéval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a krémbe forgatjuk. Az elősütött tésztát megkenjük a töltelékkel, majd elosztjuk rajta a vajas mandulát, és megszórjuk a félretett ribizlivel. Változatlan hőfokon sütjük további 20-25 percig, és szükség esetén sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk az utolsó 15 percre. Végül a formában hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.
A desszertekhez jó étvágyat kívánunk!