Ön offline van
AuchanKorzo_banner_CSR_1024x341px.jpg

Tegyünk együtt a klímaváltozás ellen!

Faültetéssel a klímaválság ellen

S : S : MSOC :
S : MSOC :
Megfelelő fát a megfelelő helyre!
A faültetés elősegíti a biodiverzitás megőrzését, javítja a vízminőséget és árnyékol, de csak akkor, ha szakszerűen és megfelelő helyre van elültetve. Ellenkező esetben akár kárt is tehet a helyi ökoszisztémában, az ott élő fajokban, valamint ronthatja a talaj vízellátottságát is. Ezért fontos, hogy lehetőleg olyan fát válasszunk az ültetéshez, ami az adott területen őshonos. Még jobb, ha csatlakozunk egy faültető közösséghez, ahol szakszerű segítséget kaphatunk.  

Hazánkban több faültető közösség is működik, az egyik legnagyobb hatású a 10 millió Fa. A Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus indította kezdeményezés eleinte csak a közvetlen környezetének szólt, de mára már óriási népszerűségnek örvend, csaknem húszezer követője van. A 10 millió Fa közössége nemcsak a termőhelynek megfelelő fafaj elültetésében szakértő, de a megfelelő utógondozásról és az erdei ökoszisztémák restaurációjáról is gondoskodnak. A közösséget támogathatjuk faültetéssel és pénzadománnyal is.   

Önmagában a faültetés azonban nem elég. Ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásait érdemben mérsékelni tudjuk, a fosszilis tüzelőanyagok használatának radikális csökkentésére is szükség lenne, a megújuló energiaforrások előnyben részesítése mellett. Ugyanakkor jó hír, hogy minden egyes elültetett fával egy kicsit közelebb kerülünk bolygónk megmentéséhez és az élővilág változatosságának fenntartásához. 
 

Hogyan csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat a közlekedésben?

S : S : MSOC :
S : MSOC :
Próbáld ki az autómegosztást! 
Nem kell saját autót tartanod ahhoz, hogy az igényeidnek megfelelő négykerekű várjon a ház előtt, amikor szükséged van rá. Akár egy pár perces városi útra, vagy akár több napos vidéki utazásra viszed el, az autómegosztással okosan válthatod ki a saját tulajdonú gépkocsit. 

Bringára fel! 
Ha biciklizel, a szabadban vagy, tehát mozogsz, emellett megtakaríthatod a benzin vagy a bérlet árát. De kitűnő közlekedési alternatíva a roller is. Egyre több városban elérhetőek az elektromos roller- és biciklimegosztó szolgáltatások, ezeket is érdemes kipróbálni. Ha nem mindennapos közlekedésre keresel megoldást, csak gyorsan el akarsz jutni A-ból B-be, akkor az elektromos roller remek választás lehet.

Repülés helyett vonatozz!
A repülés hatása a klímaváltozásra jelentősebb, mint gondolnánk: mivel az üvegházhatású gázokat a légkör felsőbb rétegeiben bocsátja ki a repülőgép, a hatás 2-4-szerese a „normál” CO2-kibocsátásnak. Egyetlen London-New York oda-vissza repülőút négyszer akkora környezetszennyező hatással bír, mint egy átlag indiai életmódja egy teljes éven át. A vasút viszont a jelenleg leginkább fenntartható közlekedési mód, így, ha utazol, válaszd inkább a vonatot. 

*Forrás: fna.hu
 

Újrahasznosítás a mindennapokban

S : S : MSOC :
S : MSOC :
Vásároljunk csomagolásmentesen!
A termékek csomagolása rengeteg felesleges szemetet termel, ezért igyekezzünk mindenből kimért árut vásárolni: járjunk ismét henteshez, csemegepultba, zöldségeshez, piacra, de újabban már a lisztet, tésztát, cukrot, valamint alapvető háztartási szereket is vásárolhatunk csomagolásmentes üzletekben. Legyen mindig a táskánkban több szatyor, ezekbe tetessük a kimért élelmiszereket új műanyag zacskók helyett.

Részesítsük előnyben az újrahasznosított termékeket!
A bolti vásárlások során mindig nézzük meg a vásárolni kívánt termék csomagolását. Ha a termék újrahasznosított műanyagból készült, az a hátoldalán fel lesz tüntetve az újrahasznosítás egymásba fonódó nyilainak ábrájával. Azonban nem csak műanyagtermékek, vagy a csomagolás lehet újrahasznosított. Egyre több ruhagyártó cég áll ki az újrahasznosítás mellett, válasszuk az ő fenntartható alapanyagokból készült termékeit, és adományozzuk el a már nem-használt ruhadarabjainkat vagy csereberéljünk barátainkkal egymás között. Emellett igyekezzünk újra felhasználható termékeket vásárolni, amiből csak lehet: pl. sminklemosó vatták helyett textilkorongokat, eldobható pelenkák helyett pedig mosható pelenkát, így csökkenthetjük a háztartásunk által kibocsátott, nem újrahasznosítható hulladék mennyiségét. 


*forrás: humusz.hu
**forrás: xforest.hu

Hogyan csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat étkezési szokásaink megváltoztatásával?

S : S : MSOC :
S : MSOC :
Válasszunk fenntartható állományból származó halat!
A halfogyasztás az egészséges étrendi ajánlások fontos része, elsősorban az halak Omega 3 zsírsav tartalmának köszönhetően. Árnyoldala viszont, hogy a nagyüzemi tengeri halászat lassan a kihalás szélére sodorja a tengerek élővilágát. Jó hír, hogy van lehetőségünk fenntartható állományból származó halakat is vásárolni, ha a boltok polcain az MSC és Dolphin safe emblémával ellátott termékeket keressük.

Használjunk friss alapanyagokat!
Az előre dobozolt, félkész és készételek tápanyagban kevésbé gazdagok és rengeteg mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. Ráadásul az élelmiszeripar által használt csomagolóanyagok fenntarthatósági szempontból is kifogásolhatóak. Lehetőség szerint csökkentsük az ilyen típusú ételek fogyasztását és igyekezzünk friss alapanyagokat használni ételeink elkészítéséhez.

Ne pazaroljuk az élelmiszert! 
Válasszunk olyan élelmiszert, amelyet etikus és környezetbarát módon állítottak elő. A kidobott étel nem csak energiapazarlás, de pénzkidobás is. Tervezd meg mit fogsz vásárolni, tárold megfelelően, így csökkentheted a hulladék mennyiségét. 

TAKARÉKOSKODJUNK ENERGIAFORRÁSAINKKAL!

S : S : MSOC :
S : MSOC :
Fogyasszunk kevesebb áramot!
Amikor háztartási gépeket veszünk, figyeljünk oda, hogy a legkisebb energiafogyasztásút válasszuk. Komoly megtakarítást hoz, ha az elektromos eszközöket, berendezéseket nem hagyjuk készenléti üzemmódban, hanem használaton kívül kikapcsoljuk. A mobiltelefon töltőjét se hagyjuk bedugva. Az elektromos sütőt már a befejezés előtt 5-10 perccel kikapcsolhatjuk, így hagyjuk dolgozni az utóhőt. Használjunk energiatakarékos izzókat vagy LED égőket. Ha lehet, inkább természetes fénnyel világítsuk meg az otthonunkban lévő tereket, és mellőzzük a világítást a használaton kívüli helyiségekben. Függöny, sötétítő, redőny segítségével a nyári hónapokban csökkenthetjük a napsugárzás plusz melegítő hatását, télen pedig a hideg levegő beáramlását. 

Fogyasszunk kevesebb gázt! 
Főzéskor kevesebb gáz fogy, ha a gázrózsa lángja nem nyúlik túl az edény falán. Fedőt használva pedig akár feleannyi idő alatt is megfőhet az étel. A fűtő- és melegvizet készítő kombi gázkazánok nagyobb hatásfokkal dolgoznak, ha rendszeresen vannak karbantartva. Érdemes megfontolni a kondenzációs elven működő gázkazán beszereltetését is. Bár ehhez gyakran kéményátalakításra van szükség, az égéstermékekben távozó hőmennyiség visszanyerésével hosszútávon megéri az árát. Fontos megemlíteni a szigetelést is, hiszen az épület külső szigetelésével nagy mértékben csökkenthető az energiaszámla. Ehhez számos technológia érhető el, melyek régebbi épületekre is felhasználhatók.
Az energiatakarékos szemléletmódra történő átállás bármikor elkezdhető, és hatása már a következő hónap számláin érezhető. De ha a havi rezsiszámla kifizetése nem is okoz fejfájást, az élhetőbb környezet, a Föld erőforrásainak megőrzése a következő generációk érdekében is fontos szempont.